Modeltrein in een salontafel, deel 2

Zoals eerder gepost ben ik dus zelf maar een tafel in elkaar gaan zetten. Samen met een goede vriend, die toevallig als JM-verbouwingen een verbouwbedrijf heeft (what’s in a name) en daarmee allerhande machines die we goed kunnen gebruiken en een werkplaats, ben ik begonnen aan het ontwerp. Gezien geen van ons ervaring met tafels had, duurde het even voor we een goed idee hadden.

Zo bleek dat de tafelpoten beter solide konden zijn dan door ons samengesteld (scheelde ook weer een hoop werk) en leek de tafel aanvankelijk niet zo stabiel, maar werd dit probleem verholpen door de dekplaat, die alles keurig op zijn plek hield.

Aanvankelijk bouwden we van buiten naar binnen, dus eerst de ombouw en later pas de lade, maar dit bleek allerhande meetfoutjes enorm te vergroten. Dus, eerst de lade. Die werd gemaakt naar de afmetingen 55 centimeter breed en 120 lang. Vervolgens bouwden we de rest van de tafel daar omheen. Het frame dat we voor de glazen plaat hadden gemaakt paste daardoor niet meer, maar die was gauw genoeg opnieuw geproduceerd.

De glasplaat zelf hebben we bij een lokale firma besteld en op maat laten snijden.

Helaas zijn er geen foto’s meer van, de foto’s die ik had gemaakt stonden op de camera die mee is gegaan naar Oostenrijk. En anders dan analoog, kun je op voorhand bij een digitale camera wel alle foto’s die nog op de camera staan zonder er over na te denken wissen.

Dus, hierbij enkele foto’s van toen de tafel al volledig in de lak stond, klaar om naar de open dagen van de NZH Hobby Club te gaan.

salontafel met modeltrein
De salontafel, klaar voor vertrek

detail salontafel
de accu en aansturing zijn geinstalleerd

de stroomvoorziening in de tafel
De stroomvoorziening, ene 12 volts accu

Zoals je kunt zien is het gelukt met de stroomvoorziening. We hebben simpelweg de kabel van de normale voeding doorgeknipt en deze op een 12 volts, 7 Ampere/uur accu aangesloten. De trein zelf heeft ongeveer 0,3 Ampere nodig om rond te rijden, dus ons streven om hem tenminste een dag te kunnen laten rijden is ruimschoots gehaald. Een oplader zit er bij, dus mocht de accu leeg zijn dan kan deze in 8 uur weer opgeladen worden. Een andere zorg, of die 12 volt wel voldoende zou zijn, bleek ongegrond. De trein rijdt zonder problemen zijn rondjes, al is de topsnelheid wel iets lager. Wat bij dit model dan wel weer een pre is, op volle snelheid kun je de trein normaal gesproken door de kamer lanceren.u onder de tafel aan een schroef, daarvoor heeft Fleischmann zelf al een gat gemaakt in de multimaus. De kabel loopt door een gat in de tafel, dus je kunt met de trein rijden terwijl de thee er op staat.
De multimaus hangt n

Nu wordt het dus tijd te bedenken wat ik in de tafel wil. De ruimte bleek groter dan gedacht, dus ik denk dat het een berglandschap wordt. Daarover later meer.

Mochten er mensen zijn die ook zo’n tafel willen, dat kan. Voor €670,- kunnen we er eentje maken. Met trein en accu wordt het geheel €350,- meer. Neem daarvoor contact op via info(at)modeltreinhobby.nl

salontafel in gebruik
De salontafel in gebruik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.