Online je banenplan maken

Onlangs werden we benaderd door Fedor van Eldijk met de vraag of we een link naar zijn online banenplan editor wilden plaatsen. Dit vonden we niet alleen een goed idee, we hebben hem ook gevraagd wat meer tekst en uitleg te geven. Dit resulteerde in het volgende stuk van zijn hand:

Er zijn op de markt tal van programma’s die je helpen om je modelbaan te ontwerpen. Veel daarvan werken op Windows, sommigen ook op de Mac. Je installeert ze op je computer en bewaart ook de ontwerpen die je maakt op die computer. Als je je ontwerp aan anderen wil laten zien, maak je een export in de vorm van een plaatje en zet je dat plaatje in een berichtje dat je op een forum plaatst.

TRAX is het eerste ontwerpprogramma voor de modelbaan ‘in de cloud’. Het is een zogenaamd webbased programma: je roept het op als een internetpagina in je browser. Je ontwerp wordt geladen vanaf de centrale TRAX-server en als je klaar bent sla je het ook weer op op die centrale server. Daardoor kun je op elke plaats waar je een computer tot je beschikking hebt met een moderne browser, TRAX gebruiken.

Voorbeeld van een banenplan gemaakt in TRAX

Een moderne browser inderdaad want TRAX maakt gebruik van HTML5, een nieuwe webstandaard waarmee veel meer mogelijk is dan alleen maar wat tekst, plaatjes en formuliervelden. Voor TRAX is met name het zogenaamde Canvas-element van belang. Dit is een element waarmee je op je scherm tekeningen kunt maken en zelfs hele animaties voor spelletjes kunt weergeven. Wees overigens niet ongerust of jouw computer wel zo’n moderne browser heeft, Firefox en Chrome zijn gratis te downloaden.

Omdat TRAX webbased is en dus overal kan worden gebruikt, kun je je ontwerp ook makkelijk aan anderen tonen op een interactieve manier: je maakt niet een statisch plaatje maar met een klein stukje code kun je de TRAXViewer met jouw ontwerp weergeven op je eigen website of via een link op een forum aan anderen tonen. Je bezoekers kunnen dan scrollen door je ontwerp en in- en uitzoomen. Dit is uiteraard leuker en interactiever dan een vast plaatje. Met name bij grotere ontwerpen is een plaatje al snel te klein om alles goed te kunnen bekijken.

Ik maak TRAX in mijn eentje – dat wil zeggen dat veel medemodelspoorhobbyisten me helpen met testen en ideeën – en het is volledig gratis. Ik heb ook nog andere modelspoorprojecten en daarnaast een drukke baan, een gezin en een bloeiende carrière als schrijver dus soms schiet de ontwikkeling niet zo heel erg op. In ieder geval niet naar mijn smaak want ik heb nog veel ideeën voor de toekomst. Zo is het de bedoeling dat je losse modules kan ontwerpen, opslaan en ook weer aan elkaar kan leggen. Zo kun je bijvoorbeeld rijdagen van een modulevereniging voorbereiden en ook weer op de website bezoekers alvast laten zien in welke samenstelling de modules te zien zullen zijn.

Een grote ommissie van veel andere ontwerpprogramma’s vind ik dat de ontwerpen niet direct zijn te gebruiken in programma’s voor digitale modelspoorbesturing. Ik zou zeker in de toekomst TRAX graag uitbreiden met een programma om de modelbaan aan te sturen. En waarom dan niet ook weer met webcams en de interactieve viewer zichtbaar voor bezoekers van je website?

Kortom, teveel ideeën. En te weinig tijd. Ik wil nog een 3D-weergave maken en natuurlijk moet de hele site ook in het Engels beschikbaar zijn. Maar in ieder geval is er alvast de TRAX Editor die behalve alle opgenoemde voordelen ook gewoon een fijn ontwerpprogramma is met een groot aantal railprogramma’s beschikbaar. Dus neem een kijkje op www.traxeditor.com

Fedor van Eldijk is 43 jaar, woont met zijn twee kinderen en vrouw in Amsterdam. Naast een drukke baan als IT Manager en zijn werk aan TRAX is hij bekend als schrijver van absurdistisch werk zoals de bestseller ‘De Alfabetweter’ (De Harmonie 2013), ‘Een Ander Boek’ ( De Harmonie 2012) en ‘Een Normaal Boek’ (Prometheus 2006) dat hij schreef met Ronald Snijders. De Alfabetweter verscheen ook als vaste rubriek in De Volkskrant. Fedor schreef verder voor het radiofictieprogramma ‘Binnenland 1’ (VPRO 2007/8) en ‘De Staat van Verwarring’ (VPRO 2007)

8 reacties

 1. Trax is niet meer, het is al een paar dagen off line. Het is ook al jaren niet meer geupdate en er zaten diverse bugs in. Ik krijg een server crash error. Ik denk dat de eigenaar/ontwikkelaar het jaren geleden heeft verlaten en het liep nog zolang het liep op de vergeten server, en dat is dus nu over. Ngogo-B het bedrijf van de ontwikkelaar heb ik geprobeerd te bellen om hem op de crash attent te maken. Het telefoonnummer bestaat ook niet meer.

  1. Dank voor je reactie! Ik zal proberen hem te bereiken!

   edit: Ik heb contact gehad met Fedor, het probleem wordt verholpen. Dank voor je melding!

 2. L.S.
  21 oktober 2020 heb ik geprobeerd een account aan te maken. Toen heb ik ook een gebruikersnaam opgegeven. Die werd geaccepteerd en dus niet in gebruik, althans, dat neem ik aan.
  In het verdere verloop van het aanmeldingsproces kreeg ik niet op verwachte momenten een bevestiging van verwerking van mijn gegevens. Nu is het zo dat als ik een ander account aan probeer te maken met dezelfde gebruikersnaam die al blijkt te bestaan. Dus ergens is iets doorgekomen. Als ik aangeef dat mijn wachtwoord niet wordt geaccepteerd krijg ik de mededeling ‘Ongeldige Captcha code’
  Enfin, ergens is iets gebeurd dus er is nog leven maar wat er verder meer gedaan wordt?
  … maar nog geen account

 3. Nutteloos programma, al meer dan een jaar geleden ingeschreven met twee verschillende emailadressen, maar nooit een bevestigingsemail ontvangen.
  Teleurstellend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *