Merken


De fabrikanten van modeltreinen kun je grofweg opdelen in twee categorieën: de grootserie- en kleinserie-fabrikanten. De modeltreinen van grootserie-fabrikanten worden, zoals de naam al zegt, in grotere oplages geproduceerd. Hierdoor is de prijs meestal wat lager. Deze fabrikanten maken onderscheid tussen ‘hobby’-kwaliteit (om mee te spelen, zeg maar) en professioneel, waarbij de modellen een veel hogere detaillering hebben. Natuurlijk zie je ook dat weer terug in de prijs.

De kleinserie-producenten leveren vaak zeer mooie en gedetailleerde modellen, die soms zelfs nog volledig met de hand gemaakt worden (daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan). Ook leveren deze vaak kits, bouwpakketten van de treinen, waarbij ze niet alleen zelf gelijmd en/of gesoldeerd moeten worden, maar ook geschilderd.

Hieronder vind je de meest relevante merken rijdend materieel (grootserie – het aanbod aan kleinserie-fabrikanten wisselt zo snel dat we ze hier niet opnemen, dus als je daarvoor kiest kun je dat beter in de winkel gaan bekijken). Er zijn er meer, maar helaas verdwijnen veel beginnende bedrijven ook weer. Ook zijn er nog veel meer merken die technische onderdelen leveren of modellen van huizen, auto’s, bussen, seinpalen en wat je nog meer kunt verzinnen om een modelspoorbaan mooi te maken. Die zijn echter (nog) niet opgenomen in onze lijst. De speciaalzaak heeft meestal een uitgebreid scala aan producten, ga er gerust eens kijken.

Mocht je nieuws hebben over een fabrikant, vertel het ons dan.

Grootserie-fabrikanten:

Merk Schalen Bijzonderheden
Märklin H0,I,Z
PIKO H0,TT,G (II)
Fleischmann H0,N Eigendom van Roco.
Roco H0,H0e,TT  
Rivarossi H0 Eigendom van Hornby.
Lima H0 Eigendom van Hornby.
Hornby 00  
Trix H0,N Eigendom van Märklin.
Heljan 0,00,H0,N Zowel modeltreinen als omgeving (gebouwen e.d.). Deens.
Mehano H0,N,TT  
Arnold N Eigendom van Hornby.
Jouef H0 Eigendom van Hornby.
LGB G (II) en II m Eigendom van Märklin.
Kato H0,N Amerikaans.
Brawa H0,N,TT,II m,Z In II m en Z leveren ze alleen toebehoren.
Electrotren H0,N Eigendom van Hornby.
Gützold H0,TT Zowel gelijk- als wisselstroom.
Liliput H0,H0e Eigendom van Bachmann.
Bachmann H0,00,0,N Diverse submerken, Amerikaans, Engels, Chinees.
Tillig H0,TT