Meer

Aankleding

Als je gekozen hebt op welke schaal je wilt werken en welk tijdperk je (of juist niet) wilt gaan rijden, kun je gaan nadenken over de aankleding van de baan. Misschien heb je er al een vaste plek voor, of misschien moet je elke keer weer de baan opruimen. Hoe dan ook: een beetje aankleding staat leuk en verhoogt het speelplezier.

Geen ruimte voor een vaste baan? Wees creatief! Er zijn veel manieren om banen te maken die je slim kunt opbergen. Denk bijvoorbeeld aan een baan die je aan katrollen aan het plafond hangt. Heb je de kamer nodig? Dan hijs je de baan gewoon omhoog! Je kunt ook klaptafels maken, die je deels of geheel tegen de muur wegklapt.

Tijdelijke banen

Als je elke keer een baan uitlegt, maar dezelfde dag ook weer moet opruimen, lijkt het alsof je niet veel aan aankleding kunt doen. Niets is echter minder waar. Er zijn veel mogelijkheden.

Zo kun je een mat kopen waar je de baan elke keer weer op aanlegt. Het nadeel daarvan is dat je eigenlijk elke keer dezelfde baan moet aanleggen, en de omgeving is plat (getekend). Een andere mogelijkheid is dat je losse gebouwen maakt, die je langs de baan zet.

En je kunt kleine diorama’s maken, bijvoorbeeld een boom met iemand die er onder ligt te slapen, of iemand die aan de slag is in zijn of haar volkstuintje. Niet alleen verhoog je zo het spelplezier, ook kun je zo oefenen voor de aanleg van een grote(re) vaste baan.

Vaste banen

Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Bedenk eerst wat je wilt: een bergbaan? Of een polderlandschap? Een woestijn misschien?
Maak een sporenplan. Ben je handig met computers? Dan kun je gebruik maken van software om een plan te maken. Je kunt natuurlijk ook experimenteren met de stukken rails die je hebt liggen. Bedenk wel dat je rekening moet houden met de aansturing van je baan.

Hoe dan ook, we zouden het hebben over de aankleding van je baan. De klassieke manier om bergen te maken is door een vorm te maken met kippengaas en hier papier-maché over aan te brengen. Een laag gips maakt het oppervlak vervolgens bewerkbaar. Je kunt het dan van een kleur voorzien en grassen en bomen aanbrengen.

Een andere methode is om je sporen ‘zwevend’ te maken. Je werkt dan niet met een vlakke bodemplaat als basis, maar legt planken over dwarsbalken als basis voor de sporen. De ruimtes hiertussen kun je opvullen met piepschuim, dat je vervolgens in de vorm van heuvels of bergen snijdt. Verf, gips en details als gras, modder, bomen en gebouwen maken het dan af.

Het gaat te ver om hier in detail te treden. Het loont de moeite om (oude) tijdschriften te zoeken, zoals Railhobby of het Belgische Modelspoormagazine met artikelen over het aanleggen van een omgeving zoals jij die leuk vindt. Van industrieterrein tot oerwoud, er is altijd wel wat te vinden.