Ouders


Bent u onlangs per ongeluk bij Railz Miniworld geweest en heeft zoon- of dochterlief sindsdien niet meer gesproken over andere dingen dan modeltreinen of een miniatuurwereld? Wees dan gerust, dat is niet gevaarlijk!

Sterker nog, het kan erg leuk uitpakken. Veel ouders zijn u voorgegaan en hebben samen met hun kind deze hobby opgepakt. Misschien heeft u nog wat bijgedachten bij deze hobby. Hieronder worden de meest voorkomende behandeld. Mocht u er nog meer hebben, maak deze dan kenbaar op het forum, we zullen ook die ontkrachten.

Duur!

Veel mensen roepen dat het een erg dure hobby is, vooral als ze de prijzen van de topstukken in de winkels zien. Bedenk dan, dat deze modellen voor volwassenen bedoeld zijn, die er soms jaren voor sparen. De modeltreinen die voor zoon- of dochterlief geschikt zijn, kosten vaak niet meer dan €150,-.

Sterker nog, voor dat geld kunt u vaak al een complete startset krijgen, met spoor, aansturing en een locomotief met wagons. Dat vindt u veel geld? Dat is misschien ook zo, maar een vergelijking met ander speelgoed doorstaat deze hobby met gemak. Immers, een spelcomputer met één spel kost ongeveer hetzelfde (of meer). De spellen die u daarbij koopt gaan hooguit een paar maanden mee en liggen daarna op de plank, terwijl de modelbaan wordt uitgebreid en treinen jaren meegaan. Waar een computer hetzelfde plezier geeft, keer op keer, wordt het plezier van de modelbaan alleen maar groter door de steeds grotere mogelijkheden. Op de lange termijn bent u dus vele malen goedkoper uit.

“Als je toevallig valt op 40-year-old-virgins in een lullig herenjack moet je nu hollen naar het Spoorwegmuseum. ’t Is modeltreinenweekend.”

Claudia de Breij

 

Oude mannen!

Velen zullen het ons niet in dank afnemen als we dit vooroordeel hardop uitspreken. Maar het is een feit dat veel ouders bang zijn dat hun kind zal opgroeien tot een contactgestoord oud mannetje, dat nergens meer aanspraak zal hebben.

Feit is dat modeltreinen hier geen invloed op hebben. Sommige liefhebbers worden sociaal buitengewoon succesvol (we noemen een Erik de Zwart), anderen minder. Maar net zomin als dat LEGO er voor zorgt dat kinderen de bouw in gaan, zegt het hebben van een modeltrein iets over carrière-stappen van uw kroost. Wel kan het zijn dat uw kind, eventueel met vriendjes en vriendinnetjes, er een leuke jeugd mee beleeft.