Computer games met modelspoorgevoel deel 3, Transport Fever 2

In 2015 schreven we over een nieuw spel, Train Fever. Twee jaar later kwam er een opvolger, Transport Fever. En nu, weer twee jaar later (nu ja, het spel kwam eind 2019 uit) is er dan weer een nieuwe koorts, Transport Fever 2.

Transport Fever 2 station in de tropen
Een gecombineerd passagiers- en vrachtstation in de tropen

Wat is het? Een ‘Tycoon’ spel, waarin je geacht wordt je transportonderneming tot bloei te brengen. Dit doe je door treinroutes, busroutes, scheepsroutes, vliegroutes en vrachtwagen-routes aan te leggen en op elkaar aan te laten sluiten, en zo mensen van huis naar werk te brengen en graan naar de broodfabriek.

junkers vliegt over de tropen in Transport Fever 2
Zie? de aarde IS plat!

De verschillen met Transport Fever? Allereerst: het ziet er veel, maar dan ook echt véél mooier uit! Ook accepteert niet iedere stad meer alle producten, maar niet meer dan twee specifieke dingen. Gek genoeg werkt dat goed. De logistieke puzzel wordt er leuker en uitdagender door. Daarnaast is het makkelijker om de productieketen op gang te brengen: fabrieken produceren al direct en slaan hun producten op, als er nog niet direct een lijn naar een afzetgebied is aangelegd.

Wellicht de belangrijkste verandering: er zijn twee tijd-aanpassingen. Je kunt het spel sneller of langzamer laten verlopen, en los daarvan kun je de jaartelling vertragen of versnellen. Met andere woorden, je kunt een heel imperium opbouwen op 6 juni 1852, bijvoorbeeld.

truck en tram in Transort Fever 2
Alle voertuigen veranderen naar mate de tijd vordert.

Ook zijn Stations nu stuk voor stuk aan te passen. Daardoor kun je bijvoorbeeld wissels aanleggen tussen perrons.

Het spel heeft ook een ‘campagne’ deel, waarin je missies kunt uitvoeren. Dit deel is vooral handig om te leren omgaan met de functies binnen het spel. Echt uitdagend zijn ze niet en ik geloof ook niet dat veel mensen de missies spelen. De ‘sandbox’ versie is veel leuker, daar kun je je eigen wereld creëren. Transport Fever 2 heeft naast Europese en Amerikaanse (droog) landschappen ook de mogelijkheid om tropische kaarten te genereren. Wel jammer is dat de huizen en mensen nog steeds volledig Europees (lees: Duits) zijn.

Een missie in Transport Fever 2
De (niet zo spannende) start van de campagnes

Concurrentie is er niet, dus het slagen of falen van je maatschappij hangt echt van jezelf af. Mocht je dat deel niet leuk vinden dan kun je altijd de ‘no cost’ mod aanzetten, en je uitleven om een eigen wereld te creëren onafhankelijk van enige verdiensten.

Wat Transport Fever zo aantrekkelijk maakte, was de enorme hoeveelheid mods door gebruikers gemaakt. En ook bij TP2 is dit het geval. Via de site of steam kun je eindeloos veel treinen, boten, auto’s, etc. etc. downloaden om jouw spel mooier te maken. En het leuke is, ditkeer zijn er al heel wat Nederlandse modellen gemaakt! Van de 3700 ‘Jumbo’ via de Blokkendozen tot aan de VIRM, er is ontzettend veel te downloaden. En of dat niet genoeg was, de koploper, bijvoorbeeld, is ook in KLM kleuren gemaakt.. Van de NMBS is er alleen de HLE12. Hopelijk zijn er modders die meer voor onze Zuiderlijke vrienden gaan maken. Want of je nou blij moet zijn met de Fyra… Aan de andere kant, virtueel doet hij het wel!