Computer games met modelspoorgevoel: Transport Fever (trainfever vernieuwd!)

Transport Fever spelen

Twee jaar na het uitkomen van train fever komt dezelfde studio, via een crowdfunding gestart met train fever, met de opvolger: transport fever.

In plaats van het eerste spel door te ontwikkelen is er een nieuwe versie gemaakt, die een heel stuk geavanceerder is dan zijn voorganger. Het begint al met de verschillende soorten vracht die je kunt vervoeren, maar ook de transportmiddelen zijn verder uitgebreid: zo kun je nu ook boten en zelfs vliegtuigen inzetten om goederen en passagiers te vervoeren.

De spelbesturing zit eenvoudig in elkaar en zodra je de juiste toetsen door hebt kun je je netwerk aanleggen. Bijzonder zijn de uitgebreide spoor-aanleg mogelijkheden: gelijkvloerse kruisingen, dubbel spoor met dubbelspoorse aftakkingen, van alles is mogelijk. Natuurlijk zijn te steile hellingen nog steeds onmogelijk, evenals te scherpe bochten. Leg je een spoorlijn aan in de bergen dan kan het voorkomen dat je een spiraal moet aanleggen.

 

Ik had veel eerder dit verhaal willen plaatsen, maar het spel is buitengewoon verslavend. Naast een standaard open spel kun je ook verschillende missies spelen, zowel in Amerika als in Europa. Hoewel leuk (er zijn ook medailles te winnen tussendoor) en met een aardige verhaallijn, heb ik het idee dat de missies niet altijd evenwichtig zijn. Het kostte me nogal moeite om in de Duitsland missie (Europa missie 6) de gewenste percentages te halen. Uiteindelijk lukte dit door enigszins vals te spelen en delen van steden (de commerciële stukken) deels weg te halen om het vliegverkeer verder aan te moedigen.

 

Ondertussen is er ook een wikipedia-pagina aangemaakt waar de spelregels te lezen zijn, zodat het leren sneller gaat. Ik dacht bijvoorbeeld dat voor het maken van ‘tools’(werktuigen) hout én staal nodig waren. Dit bleek niet zo, het is hout óf staal.

 

Transport Fever Screenshot two trains
In Transport Fever kun je treinen ook een eigen kleurtje geven.

Beginnen op het makkelijkste niveau is een goede oefening. Met gemiddeld niveau wordt het al lastiger en op het moeilijkste niveau is het zaak om elke lijn rendabel te houden. Zeker opstarten in 1850 is erg lastig, dit lukt alleen als je met goederenvervoer begint en de huifkarren (zo ver mogelijk) in beide richtingen vol hebt.

 

Het samenspel tussen trams, bussen en treinen is belangrijk voor het rendabel maken van de spoorlijnen, evenals de vrachtwagens, treinen en boten voor het goederenvervoer. Er wordt pas geproduceerd als de eind-afnemer opgenomen zit in de route.

Vliegtuig vertrekt
Een DC3 ‘Dakota’

Misschien wel het leukste aan het spel is het feit dat ook hier ‘mods’ (modificaties) gedownload kunnen worden die door andere spelers zijn gemaakt. De diversiteit aan inzetbare treinen is nu al heel erg groot, en wordt alleen maar groter. En ook ditkeer is het weer gebruiker Oppie die voor een Nederlandse inbreng (mat 64, koploper, 1300, 1100 en 1600 serie, IC rijtuigen) heeft gezorgd. De mods zijn overigens het beste te downloaden via Steam, door op de mod te ‘abonneren’.

Nederlandse mods voor Transport Fever
Mat 64 en de Koploper zijn net vertrokken

Al met al, het is een erg leuk, maar verslavend spel. Dichter bij een modelspoorbaan dan dit, zonder er daadwerkelijk een te bouwen, kom je volgens mij niet.