Eurospoor 2016

Amerikaanse modelspoorbaan

En wederom togen we in oktober, op de vrijdag ditmaal, naar Eurospoor. Allereerst natuurlijk de grootste complimenten om wederom een groot evenement op zo’n locatie te weten te realiseren. Het blijft een bijzondere gebeurtenis, en ook dit jaar waren er weer veel banen te bezichtigen, en nog veel meer stands te bezoeken van ondernemers.

Kerkje op modelspoorbaan
Een Frans kerkje

Een aantal banen, zoals die hierboven, waren erg mooi gemaakt en sommigen ook echt heel bijzonder, zoals een Amerikaanse woestijnbaan.

detailopname modelspoorbaan
Einde van de spoorbaan, verder rijden brengt verdriet!

 

overzichtsfoto Amerikaanse baan
Het was een grote, lange baan

Er was dit jaar sowieso aardig wat Amerikaans materieel te zien

Amerikaanse modelspoorbaan
Nog een Amerikaanse baan

En toch, hoezeer ik het ook mooi vind, en hoezeer de mensen ook hun best doen en hoezeer er ook gespeeld wordt door kinderen, ik heb het gevoel dat er te weinig plezier beleefd word aan de hobby. Ergens knaagt het. Artikelen zoals deze bij de NOS helpen daar ook niet bij. Hoe goed bedoeld ook, het mist de passie van deze mooie hobby.

Kind speelt met modeltrein
Treinen besturen vergt de grootste concentratie

Aan de interesse bij de jeugd ligt het volgens mij niet, kinderen waren er genoeg en gelukkig laten zij zich ook niet gauw uit hun fantasiewereld slepen. Wellicht dat daar ook de clou ligt. Misschien helpt het als meer mensen hun passie openlijk delen en de diversiteit binnen de hobby belichten. Want of je nu technische hoogstandjes wilt maken, eindeloos veel treinen tegelijkertijd wilt laten rijden, of landschapsarchitect wilt worden; de hobby heeft voor elk wat wils. Een mooi voorbeeld? de Dames van Van Petegem Scenery, die een passie aan de dag leggen voor koeien in miniatuur!

Tot slot dan nog, een video- impressie:

 

En de foto’s vind je als altijd op Facebook.