Computer games met modelspoor-gevoel: train Fever

Over de jaren heen zijn er heel wat spellen geweest voor de PC die een modelspoor-gevoel te weeg brachten. beroemd is in elk geval de Railroad Tycoon serie. Hierin speel je een tycoon die een spoorweg imperium opbouwt. Deze serie eindigt in 2006 met Sid Meier’s Railroads.
Dit spel zag er voor zijn tijd visueel erg mooi uit. Het begint met een filmpje waarin een jongetje met zijn modeltreinen speelt. Het lijkt er vervolgens op dat het de bedoeling was dat mensen het gevoel krijgen dat ze een soort van ‘levende’ modelspoorbaan besturen waar ook heel wat economische haken en ogen aan zitten. Bovendien concurreer je met anderen.

Het thema mist echter wel wat essentiële eigenschappen van een modelspoorbaan. De meeste mensen proberen een enigszins realistische baan te bouwen maar worden door ruimtegebrek gedwongen hier concessies in te doen. In het spel zijn die concessies ook gedaan, wat natuurlijk nergens voor nodig is. sporen kunnen de meest vreemde hoeken (omhoog, omlaag, links en rechts) maken, de treinen (stoomtreinen zonder tenders!) rijden wel. De steden en fabrieken liggen bovendien veel te dicht op elkaar, wat helemaal geen mooie resultaten oplevert.

In 2008 verscheen 3d modelspoorbaan 2008. Een spel dat de modelbaan simuleert, tot in de details. Inclusief de keuze welke curve de stukken rails hebben en huisjes die je kunt plaatsen. Echter, ook hier doet zich het probleem voor dat een modeltreinbaan bedoeld is om de werkelijkheid na te bouwen. Het oppervlak wordt daarbij doorgaans gedicteerd door de ruimte in huis, niet door de fantasie van de bouwer. Dus waarom zou je die limieten digitaal zo beperkt houden?

Vorig jaar verscheen een, wat men noemt, ‘Indie game’ van twee ontwikkelaars uit Zwitserland die deze redenatie kennelijk gevolgd hebben. Het spel: Train Fever. Beginnend vanaf 1850 kun je hierin een spoorweg, of eigenlijk een transportbedrijf beginnen, want ook de postkoets (en later bussen) en vrachtkar kun je hun bestemming geven.


Wat ik persoonlijk erg leuk vind is dat de sporen op een natuurlijke manier gelegd worden. Dat wil zeggen dat er geen te krappe bochten mogelijk zijn, maar ook dat de maximum snelheid in scherpe bochten omlaag gaat. net als bij steile hellingen. Zo kom je tot realistische oplossingen als een berg bedwongen moet worden, zoals dalende tunnels gevolgd door bruggen. Iet dat altijd voor mooie plaatjes zorgt (en mooi is op een modelspoorbaan). Een heel belangrijk bijkomend voordeel is dat er een online community is die ‘mods’ maakt. ofwel, de gebruikers zelf maken nieuwe treinen, bussen, trams, vrachtwagens, gebouwen en noem maar op, die je in het spel kunt toevoegen. Zo heb ik direct de befaamde OBB 4010 Transalpin II gedownload, omdat dit altijd al een van mijn favoriete treinen was (en bij Roco kost hij meer dan 400 euro in H0).

Het spel vergt wel enige gewenning, met de verschillende schermpjes die tegelijkertijd open kunnen staan. Ook is het in het begin vaak zoeken naar informatie. Het duurde bijvoorbeeld even voor ik door had hoe seinen het best geplaatst kunnen worden (de treinen kijken alleen naar voren of daar het baanvak vrij is, het is dus geen bloksysteem). Gelukkig zijn er heel veel filmpjes op Youtube te vinden waar alles uitgelegd wordt. en nog een persoonlijke ergernis: bij het aanleggen van een wissel bij een station ontstaat er vaak een heel klein stukje spoor, dat, als je later gaat elektrificeren, dan niet meegenomen wordt.

TrainFever Plan T
TrainFever Plan T Mod.

Maar afgezien van dit soort kleine ergernissen, is het vooral een mooi spel dat weliswaar geen vervanging is voor een modelbaan, maar toch voor veel soortgelijk plezier kan zorgen! Ik zelf heb dit spel op een gewone laptop gespeeld, waardoor de screenshots niet echt mooi zijn geworden, dus ik houd het maar bij het filmpje van de makers zelf. Ondertussen is er ook een USA uitbreiding bij gekomen, met daarin onder meer de Big Boy.

Het standaard station in TrainFever
Het standaard station in TrainFever

Ik zou zeggen, heel veel spelplezier!

 

Update 23-12-2015: Er is een update geweest waardoor het wisselprobleem opgelost is. Echter werken niet alle mods met de modmanager, waaronder een aan aantal Nederlandse treinen. De plek waar je veel mods vind is train-fever.net

 

Update 2017: Inmiddels is er een opvolger, Transport Fever. Nog mooier, en belangrijk, veel van de spoor-aanleg problemen zijn verholpen!