Wat koop je voor een modelspoorder voor de feestdagen?

Modeltrein onder de kerstboom
Onder de kerstboom hoort nu eenmaal een trein

Weet je nog steeds niet hoe je een cadeau moet kiezen voor een persoon die zich bezighoudt met modeltreinen, dan is dit artikel iets voor je!

Je beste vriend, collega, familielid of gewoon een heel goede buur die dol is op het bouwen van spoorwegmodellen heeft je uitgenodigd voor Sinterklaas, Kerst of gewoon zijn of haar verjaardagsfeestje. Het lijkt dat alles uiterst eenvoudig is en het heel gemakkelijk is om een geschenk te kiezen. Niet dus! “Iets over treinen” – denk je, en dit zijn de juiste gedachten. Maar wat dan precies? Het klinkt eenvoudig en je denkt dat de aankoop van een geschenk kan worden uitgesteld tot het laatste moment. Ons advies? Bereid je voor! Je stelt de aankoop van een ring voor je vriendin hopelijk toch ook niet tot het laatste moment uit? Eerst moet je alles weten over haar voorkeuren, de grootte van de ring zelf, met of zonder steen, wit goud of zilver, enz. enz. En geloof me, dat “iets met treinen” voor de modelbouwer veilig op dezelfde schaal kan worden gewogen als de keuze van een ring voor je geliefde. Ik heb een paar punten die ik zou adviseren om op te letten.

Eerst moet je uitvinden waar de toekomstige ontvanger nu mee bezig is. Bouwt hij (of zij) een spoorweg in de bergen, een historisch station in miniatuur of laat hij zich bijvoorbeeld gewoon meeslepen door foto’s van bijzondere treinen te verzamelen. Op basis van zijn hobby’s kun je al beginnen met kiezen.

Als hij ge├»nteresseerd is geraakt in de aanleg van een modelspoorbaan, onthoud dan – in dit geval is de grootte (echt) erg belangrijk! Het is heel belangrijk om een trein op de juiste schaal te kopen, anders past deze misschien niet bij de grootte van de modelbaan. Het is ook belangrijk dat het geschenk overeenkomt met het tijdperk dat je vriend probeert te doen herleven in zijn layout. Wees niet bang om te kopen wat de modelspoorder al heeft. Veel modeltreinliefhebbers zijn helemaal niet tegen herhaling.

Lukt het niet veel informatie te verkrijgen over de voorkeuren van de gelukkige? Niets om je zorgen over te maken. Je kunt een algemeen, maar nuttig geschenk geven. Bijvoorbeeld een mand vol accessoires voor het landschap. Een modelspoorbaan bestaat immers niet alleen uit treinen en rails. Verschillende ontwerpen, bomen, auto’s, accessoires helpen de modelspoorbaan mooi te maken.

Als je niet zeker bent over de keuze van accessoires en lay-outs van treinen, kun je een modelspoorder blij maken met een kaartje voor een modelspoorevenement of het (een) spoorwegmuseum. En als je lang hebt nagedacht en het helemaal niet kunt oplossen, kun je je taak eenvoudig verlichten door het de gelukkige te vragen.
En nog belangrijker, vergeet niet een flesje goed humeur mee te nemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *