Een bezoek aan Cottage Railways, Soesterberg

Zoals je op onze facebook al hebt kunnen zien, zijn we op vaderdag in Soesterberg gaan kijken bij Joost, die zijn modelspoorbaan open stelde voor het publiek. Dat bood een mooie gelegenheid hem enkele vragen te stellen over zijn hobby.

Joost (achter) geeft uitleg over zijn baanHoe ben je op het idee gekomen deze baan te maken/ met de hobby aan de slag te gaan?

Hoe ik op het idee was gekomen? Eenvoudig, mijn vader had een grote modelbaan en ik mocht in een hoekje ook met een treintje spelen en zo kreeg ik het virus te pakken. Toen mijn ouders kleiner gingen wonen vroeg mijn vader of ik zijn modelbaan wilde overnemen en dat was snel beantwoord. GRAAG. Vandaar deze modelspoorbaan van formaat, want mijn vader was er al meer dan 50 jaar mee bezig.

Meerdere formaten in een baan, ook spoor n is vertegenwoordigd


Wat vind je zo leuk aan de hobby?
Eigenlijk dat je er zoveel verschillende dingen in kwijt kunt. Techniek, elektra, fantasie en dat het nooit helemaal af komt, er blijft altijd wel iets over om te doen of aan te vullen.
Rij je analoog of digitaal? Waarom?
Ik rij analoog omdat de baan al en het materiaal voor een groot deel meer dan 50 jaar oud is en ik van digitaal ook niet veel begrijp. Plus en min vind ik duidelijker dan bits en data.

De aansturing van de baan


Ben je lid van een vereniging?
Ik ben geen lid van een vereniging, gewoon omdat die er niet is. Wel zijn er diverse clubs en een federatie voor modelspoorclubs, maar niets voor individuele modelspoorbouwers zoals ik.
Wat vind je familie van je hobby?
Mijn familie begrijpt het, mede doordat ze er al zolang aan gewend zijn dat er zo’n idioot binnen de familie rondloopt. Met verjaardagen is het erg makkelijk voor ze, je hoeft nooit lang na te denken over een cadeau.
Doen familieleden mee?
Nee. Familieleden vinden het leuk om te kijken, mijn vrouw gaat zelfs mee naar de winkel en soms een beurs maar niet er echt aan meebouwen.
Wat zijn je verdere plannen binnen de hobby?
Binnen deze hobby zijn mijn plannen eigenlijk gewoon het vervolmaken, details aanbrengen en het leuk maken voor anderen om naar te kijken, want dat geeft mij ook weer plezier. Dat is de reden van de open dagen.
Hoe zie jij de toekomst van de hobby?
Voorlopig verder met bouwen, maar misschien ook wel afbreken (verhuisplannen) en dan elders weer opbouwen zonder de fouten die er in deze baan zitten. Het is wel jammer dat de hobby erg duur aan het worden is, maar ook weer een uitdaging om te zoeken naar goedkope(re) oplossingen.

Wil je meer weten over de baan van Joost? Kijk dan ook eens op zijn website.

4 thoughts on “Een bezoek aan Cottage Railways, Soesterberg

    • De baan is afgebroken vanwege onze verhuizing en in Driebergen weer opgebouwd. Nog steeds analoog met veel treinen uit de jaren zestig. De oppervlakte is nu 11 x 3.50 meter en in een goed verwarmde ruimte, hierdoor is het nu ook mogelijk om in de winter aan de baan te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *