Modeltrein in een salontafel

Eén van de vooroordelen die er bestaan tegen de modelspoorhobby, dat alleen on-sociale mensen dit leuk vinden, heeft volgens mij een praktisch probleem als oorzaak: een wat grotere modelbaan vind meestal zijn plek in een kelder of op zolder. Ben je bezig met je hobby, dan ben je dus moeilijk te vinden. Dat is jammer, want bijna iedereen die ik tot nog toe gesproken heb, ook degene die zelf niets met treinen hebben, vinden het wél leuk om er naar te kijken.

Kan het ook anders? Volgens mij wel!

Om dat te bewijzen wil ik een modelbaan gaan maken in een salontafel. Dan kan iedereen er naar kijken, en als de ouders aan het praten zijn, kunnen de kinderen rustig onder hun neus met de treinen spelen.

Er is echter één probleem: een salontafel staat doorgaans in het midden van de kamer, terwijl een modeltreinset doorgaans de stroom uit het net haalt, met andere woorden: via een lang draad. En dat is nu net weer niet handig. Dat moet ik dus met batterijen oplossen, maar daarover later meer.

Daarnaast is de schaalgrootte natuurlijk een punt. Spoor Z,TT of N zijn daarbij de opties.

Rivarossi MAT 46 naast deFleischmann 1600 spoor N
Het verschil tussen spoor N en H0

Vanwege het feit dat ik de aansturing digitaal wil hebben( dan kan de tafel dicht blijven terwijl de treinen rijden) en ik een ruime keus wilde hebben van modellen, heb ik voor spoor N gekozen. Een standaard ovaal is daarbij 45 bij 85 cm (dat zijn Fleischmann sets A en B samen). Met set C erbij kom je op 45 bij 107 cm. Ruimschoots binnen de streefafmetingen dus, en al geavanceerd genoeg om een afwisselend spoorbedrijf te kunnen organiseren.

Fleischmann startset
De gekochte startset van Fleischmann

 

Spoorset A+B+C van Fleischmann
De sporen uitgelegd

De keuze voor Fleischmann is overigens alleen gemaakt vanwege het feit dat deze set zo in de aanbieding is bij Harlaar in Badhoevedorp, en omdat de multimaus straks wél de wissels digitaal kan aansturen, en het TRIX besturingssysteem dat niet kan.

De Fleischmann Multimaus
De lokomotief en de aangesloten multimaus

Nu rest mij nog het probleem van de voeding, waar ik later een post aan zal wijden, en de tafel zelf. IKEA heeft helaas geen geschikte, Marktplaats ook niet. Wellicht dat iemand anders nog een mooie, niet te dure tafel weet? Anders zal ik ook die zelf moeten gaan maken.
Maar daarover later meer.

startset 931086 van Fleischmann
De gehele trein uit de startset

6 reacties

  1. Gegroet,

    zelf heb ik een z baantje in een koffietafel (blad 95 * 55 * 5) gebouwd, en wel een van ikea. De tafels van ikea hebben namelijk een kartonnen “honingraat” binnenwerk dat erg makkelijk te verwijderen is. Kwestie van de decoupeerzaag erin, karton eruit en bouwen maar…. pas op dat je niet meteen ook door de onderkant heen zaagt (zoals ik dus, oeps). Succes.

    mvg, Lucas.

    1. Dag Lucas,
      Ikea was ook mijn eerste idee, maar met N-spoor komt dat niet helemaal uit (en de juiste tafel paste niet bij ons in de huiskamer). De eerste foto’s heb ik echter per ongeluk gewist voor onze vakantie, lang leve de digitale fotografie, waardoor het allemaal weer even gaat duren. Maar ik hoop dat hij mooi wordt!
      groet,

      Lourens

    1. Als jullie het leuk vinden kunnen jullie er een fotoverslag van maken en insturen, dan publiceren we dat op de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *